×

Mesajlarınıza gün içerisinde dönüş sağlanacaktır

+ SEO + UX = Başarı

Başarının sırrını anlayın

SEO + UX = Başarı

Günümüzde, en iyi SEO çalışmaları, kullanıcı deneyimleri göz önünde bulundurularak ortaya çıkıyor. ColumnistSherryBonelli bizlere SEO ve UX (kullanıcı deneyimi)’nin nasıl birlikte çalışarak; hem kullanıcılara hem de arama motorlarına yardımcı olduğunu açıklıyor.


Eski günlerde, SEO sistemi oldukça kolaydı. Yapmanız gereken tek şey sayfalar dolusu anahtar kelime girmekti ve işte bir numarasınız. Keşke günümüzde de her şey bu kadar kolay olsaydı! Şimdilerde, Google ve diğer arama motorları kelimenin tam anlamıyla binlerce faktörü kullanarak hangi sayfaların sıralamalarda üst düzeylerde olacağını analiz ediyor. 


Siteniz kullanıma ne kadar uygun? 
Ziyaretçilerinin sitenizde vakit geçirmesi ve orda kalmak istemesi için yeteri kadar kaliteli içeriklerin var mı? Siteniz olması gerektiği gibi güvenli, hızlı ve mobil arayüzde kullanabilecek düzeyde mi?
SEO`nun veya UX`in ortaklığı bu şekilde hayal edin; SEO arama motorları hedef alır UX ise sizin sitenizdeki ziyaretçilerinizi hedef alıyor. İkisinin de ortak noktası, kullanıcılara en kaliteli deneyimi yaşatmak. 
Burada SEO ve Kullanıcının Tecrübesi’ni etkileyen website elementlerini anlatacağım.


BAŞLIKLAR 
Başlıklar herhangi bir konuda tamamlanmış işlerin içeriklerini ararken doğru hedefi bulmada inanılmaz kolaylık sağlıyor. Bir web sitesinin içerik başlıkları hem ziyaretçileriniz için hem de arama robotları için içeriğin kolay anlaşılabilir olmasını sağlar.

Başlıklar(<h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5>and<h6>) okuyuculara ve arama motorlarına paragrafların ve sekmelerin içeriklerini ve neyle ilgili olduklarını söyler.

Sayfada sadece bir tane H1 kullanın, bu, arama motorlarının ve kullanıcıların birincil odaklanma içeriğini anlamalarını sağlar. H1 genellikle sayfa içeriğinin ilk parçası olup, sayfa yukarısına yakın bir alanda yer alır. Bu noktada H1’i bir kitabın bölüm ana başlığı olarak hayal edebiliriz. Başlığın başına anahtar kelimeler eklemek de sıralamalardaki oranlarda etkili olacaktır. 

Diğer H2-H6 arası başlıklar da web sitesinin yapımına ve organizesine uygun bir şekilde H1’i takip etmelidir. Bu diğer başlıklar, H1’in aksine, sayfalarda birden fazla kullanılabilir, elbette mantığa uyduğu sürece. Tüm bu başlıkları, elbette ki kullanmak zorunda değilsiniz. Yeri geldiğinde sadece H1 ve birkaç H2 ile işinizi tamamlayabilirsiniz. 

KOLAY NAVİGASYON VE SİTE PLANLAMASI

Hala kolay navigasyon üzerine konuşuyor olmamız biraz çılgın gözüküyor olabilir...Ama işte buradayız. Bu durumu anlamayan ne kadar çok site olduğunu bilseniz şaşırırdınız. Sitenizin yapısı kullanıcılar için önem arz etmekle birlikte, sitenizin yol haritası da arama motoları için önem arz eder.

Unutmayın ki hiçbir ziyaretçi sitenize ana sayfası aracılığıyla giriş yapmayacak. Bu da sitenizin navigasyonunun iyi olması gerektiğine işaret ediyor, sayfanızda hangi arama robotunun olduğunun hiçbir önei yok. 
Sitenizin haritası kullanıcıların geri nasıl gideceklerini ya da ana sayfaya nasıl ulaşacaklarını kavrayamadıkları, havalı pop-upların, uzun seçeneklerin, saklambaç oyunlarının ya da çıkmaz sokağa sürüklenen tıklamaların yeri asla olmamalı.

Şimdi menüsüne tıklandığında sayfanın neredeyse hepsini kaplayan, mobilde ise tamamını kaplayan bir site yazılımı düşünün. Kullanıcılar menüde herhangi bir içerik okumak istediklerinde, içerik menü sekmesinin arkasında kalacak ve ziyaretçilerinize tatsız bir deneyim yaşatacak. Günümüzde hız ve zaman bu kadar önemliyken, hiçbir kullanıcı böyle bir sitede, dakikalarca, bir içeriğe ulaşmaya çalışacak kadar sabırlı olmayacaktır.  
Tüm bunlara ilaveten, temiz bir site navigasyonu ve güçlü site yapısı linklerinizin Google arama sonuçlarında çıkmasına olanak dahi sağlayabilir. 

KULLANICI GERİBİLDİRİMLERİ
İnanıyorum ki kullanıcı geribildirimleri ilerleyen zamanlarda, arama motorları sıralamasında öne çıkan faktörlerden olacak. Google My Buisness’ta ziyaretçiler tarafından tıklanan paylaşımlarınız mı var? Mobil kullanıcılar tıkla-ara seçenekleriyle sizinle iletişim mi kuruyor? Memnun kullanıcılar sizlere beş yıldızlı geribildirim mi bırakıyor ve siz bu geribildirimlere gereken dönüşü sağlıyor musunuz? 

Her ne kadar durum böyle de olsa Google kullanıcı geribildirimlerinin sıralamalarda güçlü bir etkisi olduğunu reddetti. Çalışmalar gösterdi ki kullanıcı geribildirimleri ile top sıralamalar arasında güçlü bir korelasyon bulunmakta. Bunu şöyle izah edebiliriz; Google bünyesindeki her şeyi görüyor ve biliyor. Kullanıcıların sizinle ve sizin kullanıcılarla olan en ufak etkileşiminiz Google’a kullanıcıların sizin içeriğinizle ilgili olduğunu gösteriyor. 
Google kullanıcı sinyalleri mesela kullanıcının site üzerinde kaldığı süre yada çıkma oranı reddedildiğinde rağmen, bunlar yüksek seviyeye yükselmek için faydalı faktörlerdir... Çalışmalar gösterildiğine göre çok güçlü korelasyonlar var sinyaller ve yüksek sıra arasında. Şöyle açıklayalım bunu: Google herşey bilir veya görür. Ziyaretçilerin sininle olan etkileşim ve onların sitendeki dokunduğu noktaları Google`a kullanıcıların senin bilgilerinde ilgi çektiği gösteriyor.

SİTE HIZI
Google aramalarında sitenizin hızı uzun zamandır sıralamalarda önemli bir etken. Hatta Google yakında mobil site hızının da bu etkenler arasında olacağını açıkladı. Durum böyle olunca son derece hızlı bir web sitesine sahip olmak yetmiyor. Aynı zamanda son derece hızlı bir mobil siteye de sahip olmalısınız. 
Google PagespeedInsightsTool site URL’nizi ekleyerek mobil sitenizle ilgili cevaplanabilirlik problemleri olup olmadığını analiz etmenize yardımcı olur. PageSpeed sitenin performansını ve yüklenme süresini analiz eder ve problemlerinize çözüm önerileri sunar.

Şaşırtıcı olarak, yüksek bütçeli ve son sitemle kurulan sitelerde de hız problemleri olabilmekte. Buna örnek olarak HarwardBuisness sitesinin testinden zayıf sonucu olmasını sunabiliriz. İçerik ağırlıklı ve haber ağırlıklı sitelere mobilden girişin daha fazla olduğu düşünülürse bu sitelerin sahipleri konumuza daha fazla alaka göstermelidirler. 

MOBİL DENEYİM
Mobil deneyim düşünüldüğünde ilk önce hızın önemli olduğu düşünülebilir. Ancak hız kadar görünüm, nasıl hissettirdiği, yazı görünümleri, içerikleri, görselleri ve bunun gibi pek çok unsur da önemlidir. 
Google Mobile-Friendly Güncellemesi getirdiğinden beri webmaster ve SEO’lar sıralama bazında bunu göz önünde bulundurmak zorundadılar. Ve şimdi Google Mobile-First Index’in geleceğini açıkladığına göre web siteniz temel siteniz de temel siteniz gibi algılanarak Google sıralamalarda bunu göz önünde bulunduracak. Doğal olarak doğru bir mobil deneyimi çok daha önemli olacak. 

Mobil deneyiminde navigasyon en önemli etkenlerden biridir. Kullanıcılar ve arama motorları aradıları şeyleri hızlıca bulabilmelidirler. Sitenizde ki buton boyutları ve dizaynı bile bu konuda büyük etkendir. Sitenizdeki her türlü element kullanıcılarını ve SEO’yu dolaylı veya dolaysız etkilemektedir. 

Tüm bu ipuçları sayesinde oluşturacağınız siteler sadece kullanıcılarınızı değil aynı zamanda Google’ı da mutlu edecek! 

SEO ve UX (Kullanıcı Deneyimi) : KAZANAN İKİLİ KOMBİNASYONU
Umarım ki size SEO ve UX’un birlikte hem kullanıcılarınız için hem de arama motorları için ne kadar önemli olduğunu anlatabilmişimdir. 
Ama en önemlisi siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Web sitenizi oluştururken kullanıcı deneyimlerini göz önünde bulunduruyor musunuz? Tasarım ekibinizle çalışırken kullanıcılarınızın memnuniyetini ne kadar dikkate alıyorsunuz? SEO ve UX dengesi hakkında düşünceleriniz neler? Hepsini bilmek isteriz, bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

Biz Sizi Arayalım